Hur man monterar en gardinskena kan variera lite beroende på vad för gardinskena det handlar om. Gardinskenor monteras vanligtvis i taket men kan även monteras på väggen och få liknande funktion.

Montera gardinskena steg för steg

Oavsett vad för gardinskena som ska sättas upp fungerar principen att sätta upp den i princip likadant.

 1. Steg ett är att mäta hur långa skenor du behöver till fönstret. Mät hur brett fönstret är, och lägg sedan till 15-20 cm på varje sida. Är fönstret 120 cm blir längden på skenan exempelvis alltså 150 cm om du lägger på +15 på respektive sida.
 2. Efter du mätt ut hur långa skenor du behöver är det dags att markera ut var de ska fästas och kapa till skenorna i rätt längd. Använd en bågfil för att kapa gardinskenorna och kontrollera att måtten stämmer allt eftersom.
 3. När gardinskenorna är i rätt längd kan du fästa alla glid i skenorna.
 4. Montera sedan fast gardinstoppen på vardera sida om gardinskenan. Gardinstoppen behövs för att gardinerna och gliden inte ska falla över skenan.
 5. Sätt sedan fast takfästena eller väggfästena på skenan på ett avstånd på cirka 50 cm.
 6. Kontrollera att du kan borra i taket genom att säkerställa att det inte några rör där du tänkt borra. Det är inte ett måste men kan vara bra för att undvika att borra fel. Du kan använda ett lokaliseringsinstrument.
 7. Markera i taket eller väggen där du ska borra, med samma avstånd som takfästena eller väggfästena är fästa på skenan.
 8. Borra där du markerat.
 9. Plugga hålen och sätt i skruvar för att sedan sätta fast takfästena.
 10. Fäst gardinnålarna i gardinen.
 11. Fäst varje gardinhållare i en glid för att hänga upp gardinen.
 12. Nu är gardinen på plats och kan du enkelt dra ihop och dra isär dem med hjälp av gardinskenan.

 

 

Sidan innehåller reklamlänkar

Kategorier: Tips & Trix

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.