FAQ

Ibland är det inte så enkelt att hitta det man vill ha. Därför har vi sammanställt den här FAQ:n, som förhoppningsvis kan vara till hjälp. Hittar du inte din fråga? Tryck på Ctrl + F för att söka.

Hur välja gardiner / Vilka gardiner ska jag välja?

Gardiner bör till stor del givetvis väljas på magkänsla – vad man tycker är snyggt – men det finns också praktiska aspekter att ha i åtanke. Fundera bland annat över följande faktorer:

 

 • Vilken längd du behöver
 • Hur mycket ljusinsläpp du vill ha (tjocka eller tunna gardiner)
 • Pris
 • Färg, mönster etc.

 

I vår sökfunktion kan du enkelt sortera gardiner på pris och färg. Vi har även kategori som heter Långa Gardiner, om du har väldigt högt i tak.

Vad är gardiner på engelska?

Gardiner på engelska är curtains. De andra begreppen är kanske lite svårare. Ett par exempel följer:

 • Öljetter = Eyelets
 • Hissgardiner = Roman blinds
 • Mörkläggningsgardiner = Blackout curtains
 • Sammetsgardiner = Velvet curtains
 • Linnegardiner = Linen drapes

Vilka gardiner är moderna nu?

Just nu finns det ett par stilar som visat sig ha haft särskilt stort genomslag. Till exempel:

Shakerstilen

Vilka gardiner är moderna

COCOON Kanallängd, Jotex. Köp här.

 Shakerstilen handlar om att det ska vara enkelt och minimalistiskt. Gardiner hängs upp upp med enkla metallringar och clips. På tyget upptill får ett snyggt överhäng gärna finnas.


Textil från golv till tak

Multifunktion-trend

COLOUR ORGANIC, Jotex. Köp här.

På senare tid har allt fler fått upp ögonen för hur långa och stora gardiner (gärna i ljusa färger) ger illusionen av ett större rum.


Hotelltrenden

Moderna gardiner nu, hotelltrenden.

Simone, tjocka sammetsgardiner. Köp här.    Tyllis, tunnare kanallängder. Köp här.

Allt fler privatpersoner har tagit inspiration av hur gardinerna hängs på hotell. Det här innebär som regel långa gardiner (gärna av sammet) som hängs lager på lager. Ofta en tjockare gardin och en lite tunnare, så att det man har stor flexibilitet i att reglera ljusinsläppet.


Tunt och luftigt

Moderna, trendiga gardiner, nu

MOA, Jotex. Köp här.

 Tunna och luftiga gardiner har blivit populärt under 2018. Inte minst används detta i köket. Det är ett bra sätt att reglera insyn, samtidigt som man faktiskt kan se ut i viss mån.

Uppdaterat Juni 2018

Mina gardiner är för korta?

Det är alltid viktigt att kolla måtten innan man köper. Ta gärna hellre lite för långa än för korta. Långa gardiner, som går från golv till tak, ger känslan av ett större rum. Korta gardiner ger det motsatta intrycket. Hur långa gardiner är varierar naturligtvis – ett fåtal är uppemot tre meter, medan andra ligger kring två meter. Titta bara i produktbeskrivningen hos butiken för att få reda på detta.

Vilka gardiner till takskena?

Det beror på vilken skena du väljer. Kirsch Flexi-skenor är ett populärt val, men de fungerar endast med veckbandsgardiner. Med vissa skenor följer metallringar med som tillbehör, vilka kan fästas i gardiner med fingerkrokar. Välj ut en takskena du tycker om och läs i produktbeskrivningen vad som passar. Veckbandsgardiner är som regel ett säkert val när du ska fästa dem i taket.

Vilka gardiner passar till stora fönster?

För stora fönsterpartier är det viktigt att ha storleken i åtanke. I övrigt finns inga direkta regler för detta. Angående storlek och mått är en bra riktlinje att sätta upp gardinstången minst tre decimeter från vardera sida av fönstret. Häng sedan gärna upp flera gardinlängder, delvis utanför fönsterkarmarna, för att skapa en illusion av ett bredare och större fönster.

Vita väggar, vilka gardiner?

Sedan lång tid tillbaka har vita väggar varit en starkt förankrad tradition i Norden. Som en följd av det har vita gardiner sålunda varit ett förstahandsval för många som ska välja gardiner. Alltför vanligt är dock misstaget att välja kritvita gardiner, som får väggarna att se närmast gula ut. Välj istället en mildare vit färg som kompletterar väggarna på ett bra sätt. 

Om du inte är sugen på vitt till dina vita väggar, rekommenderas andra ljusare färger. Vi rekommenderar främst tre toner:

 

 

Glöm för all del inte magkänslan.

Vem syr gardiner?

Om du vill få dina gardiner uppsydda finns mängder av etablerade kedjor att vända sig till. Till exempel:

 

 • Textilgallerian
 • Ohlssons Tyger
 • Stoff & Stil

Hör med en gardinaffär nära dig!

 

Vilket tyg till gardiner?

Gardintyger kommer i många olika material, varumärken och typer. Till exempel:

 • Sammetstyger
 • Ljusfiltrerande tyger
 • Mörkläggningstyger
 • Flamsäkra tyger

Kika bland metervaran för att hitta någonting som passar dig!

Vad kostar gardiner?

Gardiner kostar allt mellan 19 och 2424 kronor, när vi tittar på det utbud som finns representerat här på sidan. Det finns givetvis produkter som är både billigare och dyrare än så. Vad gardiner kostar är en ganska vanlig fråga, men som är väldigt bred för att ett rakt svar ska kunna ges.

Tunna Roll-up-gardiner hör till exempel till en kategori som är lite billigare. Rullgardiner, sammetsgardiner och linnegardiner brukar vara lite dyrare. Kika gärna igenom våra produktflöden för att se priser för den gardintyp du söker.

Vad heter korta gardiner?

Korta gardiner kan till exempel hitta roll-up-gardiner eller hissgardiner. Den här frågan är ganska vanlig, men det gäller helt enkelt att se till måtten på varje enskild produkt.

Varför har man gardiner?

Det finns flera skäl till att man har gardiner. Till exempel:

 

 • För att göra hemmet mer ombonat
 • För att reglera ljus
 • För att reglera insyn
 • Av rent estetiska skäl

Säkerligen finns det fler anledningar än så att skaffa dem.

Gardiner – hur långt från golvet?

Det råder lite delade meningar kring detta. Vi på Gardinstugan anser att gardinerna bör sluta väldigt nära båda golv och tak. På så vis skapar man en illusion av ett större rum. Se bilden längst ned på den här sidan, till exempel.

Hur breda bör de vara?

De bör vara så pass breda att du med enkelhet kan reglera ljusinsläpp och insyn på det sätt du önskar. Har du stora fönster är det bra att ta marginal för att kunna hänga gardinerna även utanför fönsterkarmarna. Det här ger intrycket av att fönstren är större och bredare än vad de egentligen är.