Stryka gardiner

Att stryka gardiner är något som alltid bör göras innan användning – precis som med många andra textiler. Ett misstag många gör är att missa eller hoppa över detta. En gardin som inte stryks innan upphängning kan se lite tråkig ut just därför att den är synligt skrynklig, något som allt som oftast ger ett rörigt intryck. Att den inte hänger på ett snyggt sätt är en annan faktor till att gardinen inte når sin fulla potential.

Om du är intresserad av att köpa gardiner så rekommenderar vi att du använder ett av våra erbjudanden nedan:

Stryka gardiner – Tips för att lyckas

1. Kontrollera tvättrådslappen på gardinen för att ta reda på vilken temperatur du ska ställa in ditt strykjärn på.

2. Du kan undvika fula märken och avtryck på tyget genom att använda en strykbräda med mycket stoppning. Använda gärna också en pressduk (en bit tyg, exempelvis ett örngott, som läggs mellan gardinen och strykjärnet) och stryk gardinen på avigsidan.

3. Håll ditt strykjärn rent. Rengör ditt strykjärn både invändigt och utvändigt för att avlägsna beläggningar, hålla det i så bra skick som möjligt och för att undvika att ytan du stryker på blir fläckig och smutsig. Strykjärnets sula kan rengöras genom att använda ett rengöringsmedel speciellt anpassat för strykjärn (går att köpa på järnhandeln). Du kan även rengöra strykjärnets platta genom att gnugga den mot en trasa fuktad med vatten och ättika.

4. Insidan kan enkelt rengöras genom att blanda varmvatten med lite ättiksprit och fylla vattentanken och slätt på strykjärnet på medelvarmt läge och ställ in ångfunktionen på max. Använd strykjärnet på en trasa tills vattentanken är tom. Fyll därefter vattentanken med endast rent kranvatten och upprepa samma procedur igen för att skölja ur strykjärnet från vatten- och ättikablandningen.

OBS! Tänk på att denna metod kan lukta lite. Vi rekommenderar att du öppnar ett fönster eller eventuellt håller till i ett rum med bra ventilation.

Olika material – så stryker du dem

 

Tvättråd och stryktips för gardiner

 

Bomull: Stryks i fuktigt tillstånd på hög värme (högst 200 °C). Bäst resultat får du om du stryker tyget på rätsidan. Om du behöver kan du återfukta tyget. Du kan använda ett ångstrykjärn.

Linne: Även linnegardiner rekommenderas att först strykas i fuktigt tillstånd. Stryk först gardinen på avigsidan och sedan på rätsidan för att få glans till tyget. Stryk med hög värme (högst 200 °C).

OBS! Stryk mörka linnetyger på avigsidan.

Tvättråd stryktips gardiner

Silke/Siden: Stryk på medeltemperatur (högst 150 °C). Tyget bör strykas på avigsidan då de är lite fuktigt.

Ylle: En yllegardin bör strykas på medel-varm temperatur (högst 150 °C) med strykjärn eller ångstrykjärn. Pressa tyget torrt med förslagsvis en pressduk för att inte bränna tyget. Stryk tyget på avigsidan.

Gardinstugan tipsar – handhållet ångstrykjärn

Med ett handhållet ångstrykjärn kan du spara tid och energi. Det är mycket lätthanterligt och smidigt att använda, jobbet blir snabbt färdigt och du behöver ingen strykbräda eller någon annan typ av strykyta.Ångstrykjärnet avlägsnar snabbt veck och skrynklor.

Så använder du ett handhållet ångstrykjärn

1. Häng först upp dina skrynkliga gardiner på sin uttänkta plats.

2. Spänn därefter ut tyget med hjälp av ena handen, och för ditt handhållna ångstrykjärn över tyget   uppifrån och ner med den andra.

Det handhållna ångstrykjärnet är prefekt för den som snabbt och smidigt vill fräscha upp och stryka gardiner. Med detta lilla hjälpverktyg behöver du inte längre plocka ner gardinerna för att snygga till dem. Nu kan du enkelt stryka gardinerna på nytt där de hänger.

Stryksymboler

stryksymboler

Viktiga stryksymboler att ha koll på.

 

Klicka här för att komma till ett utvalt ångstrykjärn från vår samarbetspartner CDON.com.

 

Klicka här för att komma till startsidan och vårt gardinutbud.

 


inredningsbloggar.info

Kategorier: Tips & Trix

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *