Blommiga eller rutiga gardinkappor är typiska köksgardiner. Blommiga gardiner är ett bra val om du vill ha mer lantliga köksgardiner. Men köksgardiner bör inte bara väljas med estetiken i åtanke, de ska även tåla den vardagliga slitage de utsätts för i köket. Hit hör till exempel ångor och vattenstänk. I köket vill man helst undvika för stora eller långa gardiner. Fördelen med korta köksgardiner är att de inte är så mycket i vägen. En enklare gardinkappa brukar fungera bra. Nedan har vi samlat några gardiner som passar särskilt bra i köket. Sedan är det fördelaktigt om gardinen är enkel att sätta upp och ta ner, då du kommer vilja tvätta gardinerna i köket regelbundet. 


Sortering ( Populäritet )
Dyrast
Billigast
Namn
Populäritet
Färg ( Alla )
Vit (3)
Grå (2)
Blå (1)
Lila (1)
Beige (1)
Röd (1)
Grön (1)
Rosa (1)
Alla
Bredd ( Alla )
45 (5)
46 (1)
55 (2)
80 (1)
100 (1)
120 (1)
140 (1)
160 (1)
180 (1)
Alla
Längd ( Alla )
100 (1)
200 (1)
250 (6)
Alla
Sök

Ladda mer produkter

Ljus

Hur mycket ljus köket bör släppa in är givetvis en fråga om tycke och smak. De flesta kan åtminstone vara överens om att man bör kunna sitta och läsa tidningen utan att bli bländad av solen. Vidare bör frukt och blommor kunna stå relativt svalt och skyddat från direkt solljus. Många föredrar hissgardiner i köket, som är enkla att rulla upp och ner. Detta samtidigt som köket får en mysig och ombonad känsla, jämfört med till exempel persienner.

Träpersienner kök
Träpersienner kan begränsa ljuset, minska insyn samt passa bra i kök. Finns att köpa hos ellos.se.

Köksgardiner tvättas oftast

Köksgardiner är de gardiner i huset du sannolikt kommer att behöva tvätta mest. En fördel är alltså om de är enkla att sätta upp och ta ner igen. Valet av färg kan spela in här. Många väljer vita gardiner, men har du till exempel kaffebryggaren nära fönstret finns en risk att det bli många fläckar, på kort tid.

Köksgardiner

Köksinspiration.

Insyn

För många är köket en sfär där man ska kunna slappna av. Bor du i ett läge där det finns mycket insyn, kan det vara önskvärt att förminska den med hjälp av köksgardinerna. För dig som vill begränsa insynen går det bra med de allra flesta gardiner, dock inte de allra tunnaste. Du kan räkna med att alla gardiner på den här sidan effektivt kommer att begränsa insynen.

Snygga färger

Många föredrar att ha ljust i köket, men det finns verkligen inga rätt eller fel. Som vanligt gäller att försöka matcha färgerna med övrig interiör. Som nämnt ovan kan du matcha färgerna med dem i rummet bredvid om du har ett öppet kök. Något att ta i beaktning att färg kan påverka insyn och ljusinsläpp till viss del. Ju ljusare gardiner du väljer, desto mer insyn och ljusinsläpp får du. Med det sagt brukar de flesta gardiner, även de som är vita, skydda utmärkt från insyn. Det handlar snarare om hur tjockt tyget är och vilket tyg det är frågan om.

Kompletterar ett lantligt kök

För ett lantligt kök kan gardinstugan tips om blommiga och rutiga gardiner. Länkar dit hittar du högre upp på den här sidan, i texten över produkterna. Det gäller om du vill ha klassiskt lantliga gardiner – egentligen är det bara fantasin som sätter gränser. Gemensamt för köksgardiner för lantliga kök är att behovet av att minska insyn normalt är mindre än i städer. Det gör ditt urval lite större, och det blir enklare att helt enkelt välja de du tycker är snygga (och som står emot det vardagliga slitaget).

Vanliga sökningar